Hvordan legge fliser på bad

Hvordan legge fliser på bad

Det å pusse opp et bad kan være kostbart, men du kan spare mye penger på å gjøre deler av jobben selv. Det å legge fliser på bad kan overlates til profesjonelle, men du har også lov til å gjøre jobben selv. Om du er litt handy vil nok ikke prosessen være særlig vanskelig, heller.

Likevel er det viktig å være klar over at flislegging av bad krever en god dose tålmodighet, og ikke minst – presisjon. Du må også forsikre deg om at baderommet oppfyller alle kravene som stilles i våtromsnormen. Om du har gjort dette, har du et godt utgangspunkt.

Her forklarer vi deg hvordan du legger fliser på bad, selv!

Innkjøpsliste: Dette utstyret trengs for å legge fliser på bad

1. Oppmåling av vegg

Det er viktig at flisene legges rett, og derfor er det behov for å gjøre noen oppmålinger før du setter i gang. Mål veggens bredde nede langs gulvet, og del lengden på to. Sett et merke på dette punktet på veggen, ved hjelp av en blyant.

Bruk gjerne en laser for å merke opp senter av veggen. Eventuelt kan du merke en vertikal senterstrek på tvers av veggen med blyant og vater. Denne streken vil fungere som en rettesnor for det videre arbeidet du skal gjøre.

2. Kapp fliser

Sett gjerne en flis inntil veggen, slik at den ene kanten er ved senterstreken du markerte (det skal ikke være lim på flisen). Sett fliser ved siden av denne flisen igjen.

Dersom du ender opp med å ikke måtte kappe flisen som tilstøter neste vegg med enn 50 %, er dette supert. Da er det nemlig enklere å kutte flisen. Når du kapper fliser med en fliskutter, må du huske å beregne med en viss bredde til fuger også.

Om du ikke skulle klare å få helt rette snitt med fliskapperen, kan du manuelt fjerne det som stikker ut med en flistang.

3. Bland ut flislim i en bøtte

Når du skal blande ut flislim, trenger du flislimpulver, vann og en bøtte. Mål opp angitt mengde vann i en bøtte, slik at blandingsforholdet blir korrekt. Tilsett deretter pulveret, og rør godt rundt med en mørtelblander i et par minutter.

Det skal ikke være store klumper i blandingen, og du skal stå igjen med en fin, jevn masse. La gjerne blandingen hvile i et minutt eller to, og rør litt til.

4. Påfør flislim og legg fliser

Dersom du skal legge små fliser på badet, kan du med fordel begynne med nest nederste rad. Er flisene derimot store, kan du begynne helt nede ved gulvet.

Påfør flislimet med tannsparkelens flate side direkte på veggen. Deretter går du over limet med «tennene» på tannsparkelen, slik at det kommer et rillet mønster i massen. Disse rillene gjør at det oppstår et vakuum mellom veggen og flisen, slik at sistnevnte henger bedre.

Er flisene store, kan du med fordel påføre lim på selve flisen også. Når limet er påført, kan du presse flisen mot veggen. Startet du nederst, er det viktig å bruke fliskryss slik at det blir et lite mellomrom mellom gulvet og flisen.

Sett på to nivå-strips mellom og under hver flis. Disse forhindrer at fugen som senere skal påføres slår sprekker, noe som er særlig viktig på våtrom. Legg også fliskryss mellom flisene for å oppnå lik avstand mellom alle flisene.

5. Sjekk at første rekke med fliser er lagt jevnt

Enten du skal legge fliser på bad eller andre steder, er det viktig å få et rett og pent resultat uten skjevheter. Om det er skjevheter i den første raden, kan dette føre til at alle flisene du legger siden også blir skjeve. Vær derfor ekstra nøye med den første raden.

Kontroller med et vater at flisene er lagt rett. Om det er noen skjevheter, kan du rette på dette så lenge flislimet ikke har tørket. Bruk gjerne en sugekopp til å justere flisene med.

6. Legg resten av flisene

Det er lurt å kun påføre litt og litt flislim på veggen av gangen. Om du dekker hele veggen med flislim, risikerer du at limet tørker før du har rukket å ferdigstille arbeidet.

Når den første rekken er ferdig, jobber du deg videre oppover – hele tiden med utgangspunkt i laserstreken eller senterstreken du har tegnet med blyant. Husk å legge fliskryss og nivå-strips mellom flisene underveis.

Når du legger fliser på øvrige vegger, er det viktig å huske på at det skal være et visst mellomrom i hjørnene der veggene møtes. Dette for at det skal være rom nok til silikon.

7. Påfør fugemasse og våtromsilikon

Når du flislegger et våtrom, er det ekstra viktig å være nøye med å tette fugene. Dette gjøres med fugemasse. Mellom flisene bruker man en sementbasert fugemasse som er egnet for våtrom, og i hjørner og mot tak/gulv benytter man våtromsilikon.

Sementbasert fugemasse blandes i en bøtte med vann, i henhold til produsentens beskrevne fremgangsmåte. Påfør sementen på flisene med et fugebrett, og pass på at massen tetter godt i fugene. Et tips er å påføre fugemassen diagonalt i forhold til flisene.

Når fugemassen har fått stå og herde litt, vasker du over flisene med en våt svamp. Gjør dette et par ganger, og vri svampen godt om i en bøtte med rent vann. På den måten kan du fjerne fugemasse som har lagt seg på overflaten av flisene.

Til slutt tetter du mellomrommet mellom fliser og gulv/tak med silikon. Det samme gjør du i hjørner. Benytt en silikonpistol til påføring, og spray på et glattemiddel før du drar fingeren over slik at overflødig silikon fjernes. Pass på at alle sprekker er godt tettet, slik at vann ikke kan trenge gjennom.

Andre tips til deg som skal legge fliser på bad

Dersom du synes det er skummelt å legge fliser på bad med tanke på våtromsnormen, kan du vurdere å legge flis oppå eksiterende fliser. På den måten slipper du å bekymre deg for å punktere membranen eller lignende mens du jobber.

Dette er et godt alternativ om badet er i god stand, og du bare ønsker fornyelse av rommet.

Fin beste håndverker til jobben

Man kan alltid bruke tjenester som handynet.no til å finne beste håndverker til jobben. Vi anbefaler alltid å bruke en slik type tjeneste for enkeltstående håndverksjobber.

Lykke til!